top of page
Sök

Att innovera modebranschenKläd-och textilbranschen är en extremt problematisk bransch ur klimathänseende. Den behöver innoveras utifrån flera håll - fossilfri produktion och transport, bättre arbetsförhållanden, hänsyn till biologisk mångfald och en ny syn på material.


Fast fashion har vuxit enormt under de senaste åren och affärsmodellerna är fortfarande uppbyggda på att sälja så mycket som möjligt till så lågt pris som möjligt och även om det heter hållbar bomull och återvunnen polyester så genererar det fossila utsläpp. Och mängderna kläder som produceras, bränns, aldrig används och slängs - don’t get me started - här behövs det konsumentinsikt och beteendeförändringar och/eller hård lagstiftning.


När det gäller nya material så har Linda Nurk under flera år arbetat och experimenterat med att skapa tyger på plats - något hon kallar för ”Urban silk farming”. Hon arbetar med spinnande silkesmaskar och använder deras råsilke direkt för att skapa tyger, vilket innebär en process utan en massa mellanhänder eller grym hantering av själva maskarna eller dess omgivning under processens gång. Tyger som är av levande materia i någon mån och helt komposterbara, med omsorg om livscyklar, planetens processer och återhämtning.


Linda må vara okänd för den breda massan men en av de duktigaste kreatörer vi har i Sverige - med en lång erfarenhet inom modebranschen och couture. Hon skräddar som få och har jobbat för Givenchy och Chanel och bland annat gjort prinsessklänningar till flertalet nobel- och kungabröllop. Hon är prisad, föreläser på designskolor och har en gedigen kunskap kring hållbarhet på riktigt - cirkulär, bio-textil och regenerativ.


Lindas grundläggande drivkraft av textil produktion har ett konstnärligt utforskande där frågeställningar om naturens och konsumenternas överlevnadsförmåga sätts på sin spets. ”Designens syfte är att hitta lösningar, inte att skapa nya problem” vilket starkt skiljer sig från den konventionella designindustrin idag. Den huvudsakliga drivkraften är långsiktig tillväxt men utifrån planetens perspektiv och inte en kortvarig ekonomisk lösning för individen.


För att kunna fortsätta utforska olika livscyklers positiva effekt med olika material och kunna påverka utvecklingen av modebranschen så att den kan förändras i grunden så behöver Linda finansiering.


Linda är ”tidig” som det heter på investerarspråk men vi tänker att man ska se det hon gör som en ny typ av hårdvara eller varför inte en life science-lösning med helt nya typer av möjligheter att skala i takt med att vi förstår mer om vilka system- och processförändringar vi behöver göra. Hon passar en eller flera investerare som vill följa med på en längre resa - både affärsänglar eller mer etablerat riskkapital. Dessutom så behöver Linda kompetens inom bioteknik och nytänkande affärsmodeller.


Annars, om du inte kan investera - bjud in henne, lyssna på henne, lär av henne och hennes forskningsmetoder och betala för hennes fantastiska kunskap. Vi i expertgruppen på Position 99 är övertygade om att hon sitter på viktiga nycklar för framtiden.


Linda finns med på listan Position 99. Läs mer på lindanurk.com.


bottom of page